Welcome to FASTER

Device for FAult and STate detection of Rotary machineries
based on acoustic signals

O projektu

Danas se u industriji sve veći akcenat stavlja na razvijanje ekonomičnih načina održavanja mašina i blagovremene detekcije otkaza. Signali zvuka mogu da se koriste za procjenu stanja rotacionih elemenata u motorima, pumpama, mlinovima i kompresorima, a posjedovanje uređaja koji može da procijeni stanje mašine na bazi snimljenog zvuka bi omogućilo operaterima da konstantno budu informisani o radu mašine i upozoreni svaki put kada postoji opasnost da dođe do kvara ili degradacije performansi. Aktivnosti FASTER projekta se odnose na kreiranje i dizajn malog mobilnog uređaja koji može magnetima da se postavi na šasiju rotacione mašine i bežičnom komunikacijom da ažurira informacije vezane za stanje mašine na glavnom serveru. Takođe, značajan dio aktivnosti projekta će se odnositi na edukaciju zainteresovanih strana u mašinskom, građevinskom i energetskom sektoru u vezi značaja proaktivnog održavanja mašina. Finalni uređaj može da bude korišćen od strane svih evropskih kompanija koje se bave industrijskom proizvodnjom.

Dizajniranje FASTER uređaja omogućuje ostvarivanje osnovnog cilja ovog EUREKA projekta koji je dvojak: sa jedne strane teži se unapređenju rada rotacionih aktuatora razvijanjem novih algoritama za estimaciju stanja, a sa druge strane se pospješuje korišćenje akustičkih signala u realnom industrijskum okruženju razvijanjem adaptivnih tehnika za detekciju kontaminacija. Još jedan važan cilj FASTER Projekta je implementacija finalne strukture estimatora stanja rotacionih aktuatora korišćenjem akustičkih signala na jednostavnom mikrokontrolerskom uređaju koji bi se montirao na šasiju mašine i bežičnom komunikacijom na glavnom serveru ažurirao podatke vezane za njeno funkcionisanje. Time bi cijena implementacije ovakvog detektora stanja bila prilično niska, a hardverska postavka jednostavna.

U industriji je primjena i analiza akustičkih signala vrlo aktuelna tema i njihova velika osjetljivost na šum i dalje nije adekvatno riješena. Sa druge strane akustički signali se masovno koriste za ambijentalnu analizu, analizu scenarija u prostorijama pametnih zgrada, internet-of-things tehnologijama i slično. U svim tim aspektima njihova velika podložnost šumu je tumačena kao pozitivna osobina, jer na taj način akustički signali upijaju više informacija, pa i omogućavaju opširniju analizu događaja. U okviru ovog Projekta biće razvijen adaptivni algoritam koji detektuje pojavu kontaminacije signala. Na taj način se robustifikuju estimatori stanja koji koriste akustičke signale tako što spriječavaju da zašumljeni odbirci utiču na procjenu. Time će jedan od glavnih problema primjene akustičnih signala u industriji otklonjen.

Korišćenje jednostavnog i pristupačnog uređaja koji može da se koristi za dijagnostiku više različitih aktuatora je višestruko korisno za razne industrijske sektore. Ne samo da se vrši značajna finansijska ušteda preciznim planiranjem održavanja mašina, već i blagovremena detekcija istrošenosti komponenti pomoćnih mašina, kranova, bagera, utovarivača koji se koriste u građevinskoj industriji, kao i velike količine glomaznih aktuatora iz metalurškog i energetskog sektora, značajno smanjuje potencijalni rizik od nesreća i hazardnih situacija.

Trenutno postoje 4 glavna tržišta za plasiranje ovog uređaja: metalurški i električna, energetska, građevinska industrija i tercijarni sektor.